städa hemmet smartare

Så städar du hemmet smartare

Smarta lösningar för ett rent hem

Vad skulle du inte göra för att få ditt hem så skinande rent som de som visas i de där populära visningsrummen, istället för verklighetens version av att så fort du och din familj klivit innanför dörren, öppnat kylskåpet och vistats där, så är det redan ett kaos av damm och smuts? För att göra det hela värre så verkar dina bänkytor skrika mer och mer efter en ordentlig skrubbning och rengöringsprodukter allt eftersom tiden går. Hur kan det enda du ser vara kladdfläckar när du så regelbundet städar ditt hem? Du kämpar t.o.m. med att rengöra de där ställena som är så svåra att nå bara för att sedan upptäcka att det finns mer som behöver göras. Du kanske känner att det känns hopplöst på något sätt.

Hemligheten bakom de där glänsande ytorna är först att veta vilka olika slags ytor du har hemma och börja där. När du vet det så är nästa steg att skaffa de rengöringsmedel och verktyg som är särskilt anpassade för de ytor du ska rengöra. Om du exempelvis satsade på rostfritt stål hemma så kan du måsta göra dig redo för en tuff städning. Tyvärr så kan det ha mer eller mindre omöjliga fläckar att få bort, men de goda nyheterna är att med rätt information kan du hålla allt ditt rostfria stål i toppskick, allt från bänkytor och kastruller till gafflar, skedar och knivar.

Vattenfläckar på rostfritt stål

Tro det eller ej, men den största fienden är faktiskt vatten eftersom det fläckar särskilt på dina ytor av rostfritt stål såsom diskbänken. Se därför till att du torkar av den med en ren och torr handduk varje gång den blir blöt. Om vattenfläcken inte går att få bort prova med att hälla på lite flytande diskmedel, men se till att det inte är en utspädd variant. Använd naturliga och säkra rengöringsprodukter för att skydda din kropp och självklart också miljön.

Ett annat alternativ är att noggrant rengöra ytan med en mjuk trasa doppad i tvättsprit. Tyvärr när det gäller repor så är förebyggande åtgärder det som hjälper mest, eftersom så fort som denna yta blir repad, finns det egentligen inget du kan göra för att fixa det. Därför är det bättre om du verkligen vill ha rostfritt stål hemma, att du väljer en matt yta istället för en glänsande. En matt yta döljer slitage som repor bättre. Ett annat bra tips är att aldrig använda slipande medel som repar eller skrubbsidan på tvättsvampen då du rengör en yta av rostfritt stål.

Om ytan ser matt och tråkig ut kan du använda en ren trasa och putsa stålet när det är torrt och snabbt få tillbaka dess forna glans. Att ta hand om sina bestick kan vara utmanande med tanke på alla syror och salt i maten som kan skada den rostfria ytan. Om dina bestick har många små repor se till att du sköljer av dem direkt efter användning och diska dem i hett vatten och diskmedel.

Naturliga rengöringsprodukter

Använd naturliga rengöringsprodukter för att försäkra dig om din och dina nära och käras säkerhet. Kanske kommer detta som en överraskning för dig, men vissa hushållssysslor kan faktiskt verka som plåster på såren för en ärrad själ. På något sätt kan städning skapa en känsla av tacksamhet att åtminstone en liten del av världen har ordnats upp och att allt är väl.