Städtips

Tillförlitliga tips och råd för att rengöra silver

Silver har länge varit en populär och värdefull ädelmetall. Människor använder silver för att skapa vackra smycken, bestick och dekorativa föremål. Men med tiden kan silver förlora sin glans och få fläckar och missfärgningar. För att behålla silverets skönhet och glans är det viktigt att rengöra det regelbundet. I den här artikeln kommer vi att ge dig några tillförlitliga tips och råd för att rengöra silver.

 1. Använd en mjuk trasa eller en silverputsduk – När du rengör silver är det viktigt att vara försiktig. Använd en mjuk trasa eller en silverputsduk för att undvika repor eller skador på silverytan. Torka silverföremålet varsamt i rena och uppåtgående rörelser.

 2. Använd en mild tvål – Om silverföremålet är smutsigt eller fettigt kan du använda en mild tvål för att rengöra det. Låt silverföremålet blötläggas i varmt vatten med några droppar mild tvål i några minuter. Skölj sedan föremålet noggrant och torka det försiktigt.

 3. Använd en silverrengörare – Det finns många kommersiella silverrengöringsprodukter tillgängliga på marknaden. Dessa produkter kan vara effektiva för att återställa silverets glans och ta bort fläckar och missfärgningar. Följ noggrant anvisningarna på förpackningen och se till att du använder rätt mängd produkt.

 4. Prova husmorsknep – Ibland kan du ta bort fläckar och missfärgningar från silver genom att använda husmorsknep. Till exempel kan du göra en pasta av bikarbonat och vatten och försiktigt gnugga den på silverytan. Låt pastaen verka i några minuter och torka sedan av den med en mjuk trasa. Kom ihåg att vara försiktig och testa på en liten, oansenlig del av silveret först.

Att rengöra silver kan vara enkelt och effektivt om du använder rätt metoder och verktyg. Kom ihåg att vara försiktig och undvika att använda hårda eller slipande material som kan skada silverytan. Med regelbunden rengöring kan du bevara silverets skönhet och glans i många år framöver.

Förebyggande åtgärder för att bevara silverets skönhet

För att undvika att silveret blir missfärgat eller fläckigt finns det några förebyggande åtgärder du kan ta. Här är några tips för att bevara silverets skönhet längre.

 1. Förvara silverföremål på rätt sätt – När du inte använder silverföremål är det viktigt att förvara dem på rätt sätt för att undvika oxidation. Förvara silveret i lufttäta förpackningar eller i tygfickor som är speciellt utformade för silverförvaring. Se också till att förvaringstället är torrt och inte exponeras för direkt solljus.

 2. Undvik kontakt med kemiska ämnen – Vissa kemiska ämnen kan orsaka missfärgningar och fläckar på silver. Undvik att komma i kontakt med ämnen som blekmedel, ammoniak eller rengöringsmedel som innehåller slipmedel. Ta av dig silverringar eller armband när du använder rengöringsprodukter eller kemikalier.

 3. Rengör silver regelbundet – För att undvika ansamling av smuts och fläckar är det bäst att rengöra silver regelbundet. Genom att använda några av de tidigare nämnda rengöringsmetoderna kan du hålla silverets skönhet längre och undvika att fläckarna blir djupa och svåra att ta bort.

 4. Ha på dig silveren – En av de bästa sätten att behålla silverets naturliga glans är att använda det. Genom att bära silverföremål regelbundet bidrar kroppens naturliga oljor till att skydda det från att bli missfärgat. Var försiktig med att rengöra smycken efter varje användning för att undvika ackumulering av smuts och olja.

Avslutande tankar

Att rengöra silver och bevara dess skönhet behöver inte vara komplicerat. Genom att använda rätt metoder och verktyg kan du enkelt ta bort fläckar och missfärgningar och förlänga silverets livslängd. Kom ihåg att vara försiktig och undvika hårda och repande material. Med rätt vård och rengöring kan du njuta av glansen och skönheten hos ditt silver i många år framöver.

anlita en städfirma för byggstäd i örebro

Byggstäd – 7 tips för rengöring efter byggnadsarbete

När det gäller större hemreparationer och renoveringar kan du förvänta dig en stor röra när arbetet är klart. Även om du täcker golv och möbler med plast eller papper, kan du lita på att damm hittar in där ändå. Oavsett om du bara har gjort en mindre renovering av ett enkelrum, har du rört till hela platsen, så det är viktigt att veta hur man ska hantera städningen efteråt. Dessa tips för byggstäd kan hjälpa dig i det avseendet.

Vet var du ska börja med ditt byggstäd

Innan du gör något annat måste du öppna fönstren för att ventilera platsen. Det kan finnas en kvarvarande lukt av lim, trä, gips eller något annat byggmaterial. Därefter är det dags att ta bort större föremål som kakel, cementpåsar och andra kvarvarande material. När du börjar rengöra bör du alltid börja uppifrån och röra dig mot golvet. Eftersom väggarna sannolikt har ackumulerat lite damm kan du torka av dem med en fuktig trasa.

Rengöring i badrummet

Om du har bytt ut diskbänken i badrummet eller gjort något annat renoveringsarbete där, måste du först rengöra badrumsmaterial av olika slag och ta bort skräp som finns kvar efter renoveringen. Börja alltid med det största föremålet i rummet och avsluta med det minsta. Det är bäst att rengöra i faser, använd först en torr mikrofiberduk och sedan en våt. På så sätt kan du hantera dammet effektivt.

Rengöring av fönster efter silikonrester

Om du märker av lite lim eller silikonrester på fönstren måste du ta bort detta med en skrapa. Var dock mycket försiktig så att du inte repar materialet. Om det finns färgdroppar runt kanten på fönsterkarmen kan du använda en bomullsdyna med nagellackborttagare för att rengöra den. Det som kommer därefter på din lista är att torka området från damm. Använd en våt trasa med ljummet vatten för denna uppgift.

Rengöring av fläckar

Om du hittar en plats som är svår att rengöra behöver du något lite mer kraftfullt än bara vatten. Enligt städexperter fungerar ammoniak bra för enskilda fläckar. Späd den med vatten och applicera den med en trasa och börja skrubba.

Bekämpa obehaglig lukt

I många fall lämnas lukt från färg eller något annat byggmaterial kvar i området. Eftersom det är ganska obehagligt kan du använda bakpulver för att underlätta för dig själv. Fyll en skål med bakpulver och lägg i rummet över natten. Det kommer att absorbera den obehagliga lukten och fräscha upp platsen vid byggstäd.

Rengöring av golvet efter byggstädning

En av de sista uppgifterna du behöver ta itu med vid en byggstädning är att rengöra golvet. Det rekommenderas att du lämnar den här uppgiften till sist eftersom det är där dammet kommer att sätta sig. Innan du fortsätter och använder rengöringsmedel på området, gå igenom ytorna med en fuktig trasa för att ta itu med smuts och damm. När du är klar är det dags att använda en specialprodukt anpassad för ytan, dvs. lövträ, kakel eller något annat. När du är klar rengör du golvlisterna och om du inte har något annat rengöringsmedel kan du använda 1 liter vatten och 2-3 matskedar citronsaft för uppgiften.

Överväg att få hjälp med städning efter en renovering

Städtjänster efter bygg- och renoveringsrelaterade projekt är ganska vanliga och är ett utmärkt sätt att hantera uppgiften på. Istället för att spendera tid och energi på rengöringsprocessen kan du låta proffs hantera varje enskild aspekt av den. De kommer med de redskap och lösningar de behöver för att hantera jobbet. Nu när du vet hur du ska ta itu med rengöring efter den här typen av projekt kan du slappna av och njuta av ditt hem efter renoveringar eller byggarbeten snabbare. Hör med en bra städfirma i Örebro om de kan hjälpa dig.

rengöring med vinäger - så städar du smart med vinäger hemma

Hemstädningstips – 3 rengöringsområden för vinäger

Vinäger är en utmärkt matlagningsingrediens för att tillsätta smak till vissa maträtter. Tro det eller ej men det kan också ta bort smuts runt om i hemmet. Detta är en hemlighet som vår städfirma i Örebro har använt oss utav länge. Det agerar som ett allrengöringsmedel för många områden i ditt hem så som badrum, kök och tvättstuga. Om du äger ett husdjur och vill ha ett naturligt saneringsmedel så kan olika matlagningsingredienser vara ett jättebra alternativ.

Tre användningsområden för rengöring med vinäger

Det finns tre huvudsakliga användningsområden (förutom matlagning) för vinäger. Dessa är:

 • Rengöra badrum
 • Ta bort smuts i köket
 • Använda vinäger som naturligt mjukgöringsmedel

Rengöra med vinäger i badrummet

Badrummets kakel, badkaret, toaletten, handfatet, bänkar kan alla samla smuts som är svårt att få bort. Genom att använda ren vinäger så tas tvålrester och vattenfläckar enkelt bort från badkar och handfat. Dessutom så kan du moppa golvet med en del vinäger och en del vatten för att förbättra dess utseende och sanera kaklet. Bara se till så att det är säkert att använda med just ditt kakel.

Vinäger hjälper dig också ta bort ringar i toalettstolen. Det finns inget behov att köpa dyra toalettprodukter, använd istället rent vinäger för att göra rent ringarna. Börja först med att spola så att vattnet rinner undan. Därefter häller du vinäger längs insidan av toaletten och skrubbar samtidigt. Låt det sitta kvar i fem till tio minuter och spola sedan igen.

Rengöra köket med vinäger

Köket är det viktigaste området i ditt hem. Att ha en hygienisk och hälsosam miljö att lagra och laga mat i är nödvändigt. Som tur är så kan vinäger användas som ett utmärkt alternativ i köket istället för de många olika produkterna som går att köpa. Ta ren vinäger (du kanske just använt det i din matlagning) för att tvätta spisen och köksbänken. För att tvätta eller moppa golvet använder du än en gång en del vinäger till en del vatten.

Användningsområden med vinäger i tvättstugan

Äntligen, vinäger kan användas som ett naturligt mjukgöringsmedel. Det är framförallt användbart för familjer med känslig hy. Tillsätt bara ½kopp vinäger i sköljprocessen för att ersätta mjukgöringsmedel köpt i butik. Molekylerna som utgör vinäger hjälper till att bryta ner tvättmedlet mer effektivt.

Vinäger har många olika användningsområden och städning hemma är ett av dem. Det erbjuder en naturlig, kemikaliefri och ekonomisk metod för att få bort vattenfläckar, smuts och tvålrester. Gå till butiken och köp en stor förpackning så att du kan laga mat och städa med denna oumbärliga ingrediens.

lokalvårdare städar kontor

En checklista när du söker efter ett städbolag som skall städa kontor

En checklista när du söker efter ett städbolag som skall städa ert kontor

När du letar efter ett nytt städföretag som ska sköta din kontorsstädning så är det några saker du bör göra så du får exakt den hjälp du behöver. Städtjänsterna du kräver kommer att variera beroende på om du har ett stort bolag med ett stort kontor eller ett mindre nystartat bolag med mindre kontor. Du borde ta dig några minuter och fundera över vad du verkligen behöver och vad du inte behöver när det kommer till kontorsstäd.

Checklista kontorsstädning

• Ta reda på vad som ingår i ett vanligt städpaket. Ingår badrumsstäd? Eller är det ett simpelt paket där enbart avdammning och tömning av papperskorgar ingår?

• När du tagit reda på vad som ingår i städpaketet är det dags att besluta hur ofta du behöver det, veckovis, varannan vecka, eller månadsvis? Om du har en stor budget så bör du satsa på veckovis städning.

• Vilka städuppgifter kostar extra? Kanske finns allt du behöver i ett paket eller så behöver du extra tjänster utöver detta. Erbjuder dem tillexempel städ efter en fest på kontoret eller efter stora möten och konferenser? Ta reda på detta i god tid så både du och städfirman kan planera och schemalägga när städet ska ske.

• Har dem erfarenhet av mattrengöring? Arbetar dem med hårt trägolv? Detta är viktiga frågor att ställa om du har ett kontor med mycket hög trafik, då kommer du att behöva dessa tjänster regelbundet.

Rengöring av badrum

• Hur noggrant rengör dem badrum? Är badrummen kliniskt rena och skinande när dem städat klart? Detta är en väldigt viktig aspekt om du har kunder som besöker ditt kontor dagligen.

• Har dem några speciella produkter de kan använda för människor med andningsproblem? Många företag har börjat bli miljövänliga för att minska antalet kemikalier de anställda utsätts för. Vissa företag använder dessutom väldigt skonsamma medel för att ta hänsyn till människor som har astma, allergier eller andningssvårigheter, detta för att alla ska trivas på kontoret.

• Kan man lita på personalen? Varje gång du släpper in en okänd människa i närheten av ditt företag, så sätter du både företaget och dina anställa i en utsatt position. Se till att företaget tar noggranna bakgrundskoller på sina anställda och att alla är anställda av företaget. Om något skulle till att hända, kan du åtminstone få rätt.

• Om du inte är nöjd med deras jobb, kommer dem att åtgärda detta? Detta är något som ibland kan ske i början när man upprättat ett kontrakt. När städfirman väl är känd med dina behov kan de städa enligt dina standarder. Men det är fortfarande viktigt att veta vad som sker om du icke är nöjd.

• Kan du få ett demostäd innan du skriver kontrakt? Vissa företag har en annan uppfattning jämfört med dina av vad skinande rent. Var tydlig med vad du betalar för men se också till att få ett demostäd innan du skriver kontrakt.

Alla dessa punkter är legitima frågor som du bör ställa när du intervjuar en städfirma innan du anlitar dem för kontorsstädning. Se till att få alla frågor besvarade innan du tar ett grundligt beslut.

För billig flyttstädning i Örebro – Anlita vår städfirma!

städa hemmet smartare

Så städar du hemmet smartare

Smarta lösningar för ett rent hem

Vad skulle du inte göra för att få ditt hem så skinande rent som de som visas i de där populära visningsrummen, istället för verklighetens version av att så fort du och din familj klivit innanför dörren, öppnat kylskåpet och vistats där, så är det redan ett kaos av damm och smuts? För att göra det hela värre så verkar dina bänkytor skrika mer och mer efter en ordentlig skrubbning och rengöringsprodukter allt eftersom tiden går. Hur kan det enda du ser vara kladdfläckar när du så regelbundet städar ditt hem? Du kämpar t.o.m. med att rengöra de där ställena som är så svåra att nå bara för att sedan upptäcka att det finns mer som behöver göras. Du kanske känner att det känns hopplöst på något sätt.

Hemligheten bakom de där glänsande ytorna är först att veta vilka olika slags ytor du har hemma och börja där. När du vet det så är nästa steg att skaffa de rengöringsmedel och verktyg som är särskilt anpassade för de ytor du ska rengöra. Om du exempelvis satsade på rostfritt stål hemma så kan du måsta göra dig redo för en tuff städning. Tyvärr så kan det ha mer eller mindre omöjliga fläckar att få bort, men de goda nyheterna är att med rätt information kan du hålla allt ditt rostfria stål i toppskick, allt från bänkytor och kastruller till gafflar, skedar och knivar.

Vattenfläckar på rostfritt stål

Tro det eller ej, men den största fienden är faktiskt vatten eftersom det fläckar särskilt på dina ytor av rostfritt stål såsom diskbänken. Se därför till att du torkar av den med en ren och torr handduk varje gång den blir blöt. Om vattenfläcken inte går att få bort prova med att hälla på lite flytande diskmedel, men se till att det inte är en utspädd variant. Använd naturliga och säkra rengöringsprodukter för att skydda din kropp och självklart också miljön.

Ett annat alternativ är att noggrant rengöra ytan med en mjuk trasa doppad i tvättsprit. Tyvärr när det gäller repor så är förebyggande åtgärder det som hjälper mest, eftersom så fort som denna yta blir repad, finns det egentligen inget du kan göra för att fixa det. Därför är det bättre om du verkligen vill ha rostfritt stål hemma, att du väljer en matt yta istället för en glänsande. En matt yta döljer slitage som repor bättre. Ett annat bra tips är att aldrig använda slipande medel som repar eller skrubbsidan på tvättsvampen då du rengör en yta av rostfritt stål.

Om ytan ser matt och tråkig ut kan du använda en ren trasa och putsa stålet när det är torrt och snabbt få tillbaka dess forna glans. Att ta hand om sina bestick kan vara utmanande med tanke på alla syror och salt i maten som kan skada den rostfria ytan. Om dina bestick har många små repor se till att du sköljer av dem direkt efter användning och diska dem i hett vatten och diskmedel.

Naturliga rengöringsprodukter

Använd naturliga rengöringsprodukter för att försäkra dig om din och dina nära och käras säkerhet. Kanske kommer detta som en överraskning för dig, men vissa hushållssysslor kan faktiskt verka som plåster på såren för en ärrad själ. På något sätt kan städning skapa en känsla av tacksamhet att åtminstone en liten del av världen har ordnats upp och att allt är väl.