anlita en städfirma för byggstäd i örebro

Byggstäd – 7 tips för rengöring efter byggnadsarbete

När det gäller större hemreparationer och renoveringar kan du förvänta dig en stor röra när arbetet är klart. Även om du täcker golv och möbler med plast eller papper, kan du lita på att damm hittar in där ändå. Oavsett om du bara har gjort en mindre renovering av ett enkelrum, har du rört till hela platsen, så det är viktigt att veta hur man ska hantera städningen efteråt. Dessa tips för byggstäd kan hjälpa dig i det avseendet.

Vet var du ska börja med ditt byggstäd

Innan du gör något annat måste du öppna fönstren för att ventilera platsen. Det kan finnas en kvarvarande lukt av lim, trä, gips eller något annat byggmaterial. Därefter är det dags att ta bort större föremål som kakel, cementpåsar och andra kvarvarande material. När du börjar rengöra bör du alltid börja uppifrån och röra dig mot golvet. Eftersom väggarna sannolikt har ackumulerat lite damm kan du torka av dem med en fuktig trasa.

Rengöring i badrummet

Om du har bytt ut diskbänken i badrummet eller gjort något annat renoveringsarbete där, måste du först rengöra badrumsmaterial av olika slag och ta bort skräp som finns kvar efter renoveringen. Börja alltid med det största föremålet i rummet och avsluta med det minsta. Det är bäst att rengöra i faser, använd först en torr mikrofiberduk och sedan en våt. På så sätt kan du hantera dammet effektivt.

Rengöring av fönster efter silikonrester

Om du märker av lite lim eller silikonrester på fönstren måste du ta bort detta med en skrapa. Var dock mycket försiktig så att du inte repar materialet. Om det finns färgdroppar runt kanten på fönsterkarmen kan du använda en bomullsdyna med nagellackborttagare för att rengöra den. Det som kommer därefter på din lista är att torka området från damm. Använd en våt trasa med ljummet vatten för denna uppgift.

Rengöring av fläckar

Om du hittar en plats som är svår att rengöra behöver du något lite mer kraftfullt än bara vatten. Enligt städexperter fungerar ammoniak bra för enskilda fläckar. Späd den med vatten och applicera den med en trasa och börja skrubba.

Bekämpa obehaglig lukt

I många fall lämnas lukt från färg eller något annat byggmaterial kvar i området. Eftersom det är ganska obehagligt kan du använda bakpulver för att underlätta för dig själv. Fyll en skål med bakpulver och lägg i rummet över natten. Det kommer att absorbera den obehagliga lukten och fräscha upp platsen vid byggstäd.

Rengöring av golvet efter byggstädning

En av de sista uppgifterna du behöver ta itu med vid en byggstädning är att rengöra golvet. Det rekommenderas att du lämnar den här uppgiften till sist eftersom det är där dammet kommer att sätta sig. Innan du fortsätter och använder rengöringsmedel på området, gå igenom ytorna med en fuktig trasa för att ta itu med smuts och damm. När du är klar är det dags att använda en specialprodukt anpassad för ytan, dvs. lövträ, kakel eller något annat. När du är klar rengör du golvlisterna och om du inte har något annat rengöringsmedel kan du använda 1 liter vatten och 2-3 matskedar citronsaft för uppgiften.

Överväg att få hjälp med städning efter en renovering

Städtjänster efter bygg- och renoveringsrelaterade projekt är ganska vanliga och är ett utmärkt sätt att hantera uppgiften på. Istället för att spendera tid och energi på rengöringsprocessen kan du låta proffs hantera varje enskild aspekt av den. De kommer med de redskap och lösningar de behöver för att hantera jobbet. Nu när du vet hur du ska ta itu med rengöring efter den här typen av projekt kan du slappna av och njuta av ditt hem efter renoveringar eller byggarbeten snabbare. Hör med en bra städfirma i Örebro om de kan hjälpa dig.